Rozpalanie w kominku i czyszczenie szyby.


Rozpalanie i palenie w kominku.


Zgodnie z wymogami UE należy używać do palenia sezonowanego drewna o wilgotności poniżej 20%.

Teraz jednak wszystko po kolei.

Na początku otwieramy całkowicie drzwi kominka, przepustnicę powietrza z zewnątrz i przepustnicę komina (szyber)

Grubsze kawałki drewna (ok.5 x 5 x 25 cm) układamy w małym odstępie między sobą naprzemiennie (krzyżowo). Najniżej grubsze 2-3 warstwy, a wyżej kolejne 2 warstwy drobniejsze.

Teraz zrobimy coś zupełnie na odwrót. Rozpalanie zaczynamy od ułożenia naszej podpałki na wcześniej ułożonych, grubszych polanach (np. sprasowana nasączona słoma) i suchych drobnych drewienek (ok. 2 x 2 x 20 cm), także naprzemiennie (2 warstwy).

Zapalamy Nasza podpałkę!

Podczas kiedy kierunek spalania rozchodzi się do góry, ogień zajmuje także kolejne dolne warstwy grubszego drewna. Przebieg tego procesu palenia jest bardziej stabilny i efektywny. Przy tej metodzie powstaje mniej niepożądanych gazów, które w gorącym płomieniu u góry są całkowicie wypalane. Już po kilku minutach nie widzimy mało estetycznego dymu, najwyżej mgiełkę pary wodnej (zależne od wielu czynników).

W trakcie, gdy ogień płonie – nie powinien być zamykany wlot powietrza z zewnątrz ani przepustnica komina „szyber”. To spowodowałoby wzrost emisji niepożądanych gazów (dym).

Wlot powietrza i przepustnica komina pozostają otwarte przez cały proces palenia (dopuszczalne są regulacje napływu powietrza i wylotu spalin w procesie palenia w celu kontroli prędkości spalania).

Po wypaleniu drewna zostaje dużo żarzących się pozostałości. Jeżeli nie widzimy już żaru to możemy zamknąć (przymknąć) przepustnicę powietrza, aby zgromadzone ciepło nie uchodziło. Ważne jest by być pewnym, że Nasz instalator i producent wkładu nie zastosowali szczelnych zaworów powietrza i spalin. Zawsze powinna być minimalna cyrkulacja powietrza w palenisku nawet, gdy w nim nie palimy.



dokladaniedrewnajpg

Dokładanie drewna do paleniska podczas palenia!


Dokładanie drewna do paleniska podczas procesu spalania powinno odbywać się tylko w sytuacji, kiedy nie ma płomienia w paleniskulub też jest minimalny. W przeciwnym razie możemy, lub nie, prowadzić walkę z wydostającym się z paleniska dymem (w późniejszej fazie spalania, gdy przewód kominowy nagrzeje się i kominek jest dobrze podłączony to nie będzie dymić się nawet przy otwartych drzwiczkach. Nie radzimy jednak palenia w ten sposób, ponieważ zaburza to proces spalania za dużo powierza). Działamy przy maksymalnym otwarciu dopływu powietrza i wylotu spalin. Samo otwarcie drzwiczek wkładu nie powinno być energiczne i szybkie, ponieważ zassiemy w ten sposób spaliny z paleniska. Po zwolnieniu zamka powinniśmy zaczekać z przymkniętymi drzwiczkami na wyrównanie ciągu w palenisku i dopiero wtedy wolnym ruchem otwieramy drzwiczki.

Czyszczenie szyby wkładu kominkowego!

W panującej opinii jest to chyba najmniej przyjemna czynność, jaką wykonujemy podczas użytkowania kominka. Bierze się ona stąd, że nie są stosowane podstawowe zasady utrzymania szyby w czystości. Aby uprzyjemnić i usprawnić to zadanie możemy posłużyć się kilkoma prostymi zasadami, które na pewno zmienią nasze podejście i nastawienie do tej czynności.

Zalecamy czyścić szybę jak najczęściej, wtedy usuwanie zabrudzeń może zająć dosłownie kilka chwil !

Szybkość brudzenia się szyby jest zależna w zdecydowanej mierze od gatunku i wilgotności drewna. Pamiętajmy! Polana muszą mieć wilgotność poniżej 20% i powinno to być drzewo liściaste.

  • Najwygodniej jest czyścić szybę bezpośrednio przed rozpaleniem.
  • Zabezpieczamy podłogę i elementy kamienne obudowy kominka folią bądź chłonnym papierem, może to być kawałek kartonu.
  • Środki chemiczne dostępne na rynku najlepiej wybrać te w postaci żelu lub pianki (bez substancji silnie żrących).
  • Substancje roboczą nanosimy dozownikiem rozpylającym na środek szyby w odpowiedniej ilości.
  • Następnie rozprowadzamy gąbką lub ręcznikiem papierowym delikatnie płyn po szybie ruchem okrężnym, pamiętając o stosowaniu rękawiczek ochronnych (jeśli czyścimy regularnie to wystarczy parę delikatnych ruchów i szyba będzie czysta ściągamy z szyby delikatny nalot. Przy regularnym czyszczeniu można zastosować zwykłą wodę. Czyszczenie trwa dosłownie 30 sekund)
  • W zależności od stopnia zabrudzenia pozawalamy działać dłużej lub krócej.
  • Staramy się nie zabrudzić uszczelek i elementów żeliwnych bądź stalowych.
  • Po określonym czasie działania środka usuwamy go wraz z zabrudzeniem, najlepiej gąbką lub ręcznikiem papierowym przez kilkukrotne przetarcie szyby. Na koniec wycieramy do sucha.
  • W przypadku, kiedy zdarzy się nam zabrudzić podłogę – elementy kamienne obudowy kominka przemywamy natychmiast czystą wodą!

 


czyszczenieszybyjpg

http://www.kominki-lawecki.pl